Terugblik op het Passieconcert van 10-04-2022 in de Dorpskerk te Zwaag

Voor koor en dirigent was dit een bijzonder concert, omdat dit het afscheidsconcert was van Arnold als dirigent van het Hoorns Kamerkoor, na 30 prachtige jaren.

Het was een zorgvuldig door Arnold samengesteld programma.

Hij had zijn vriend Willem Woestenburg (pianist en componist), met wie hij meer dan 40 jaar heeft samengewerkt, gevraagd mee te werken aan het programma.

Willem begeleidde het koor bij drie liederen: Het Ave Verum van Mozart, Cantique de Jean Racine van Fauré en het Stabat Mater van Joseph Rheinberger. Ook speelde hij een prachtige eigen bewerking van het Largo uit het ‘Strijkkwartet opus 76 nr. 5’ van Joseph Haydn en twee eigen composities: ‘In Memoriam F.P.’ en ‘Hysterical harmonies’.

Het concert werd bijgewoond door Regina Arbouw van het Noordhollands Dagblad, die een mooie recensie schreef:

Na het concert werden de bloemen overhandigd door de kleinkinderen van de dirigent.

Daarna zong het koor Arnold -tot zijn grote verrassing- toe met een door Willem gecomponeerde en geschreven canon o.l.v. koorlid Henny van der Groep. Hiermee werd Arnold bedankt voor zijn 30 jarig dirigentschap.

Vervolgens vertelde Willem hoe hij lang geleden Arnold heeft leren kennen toen die hulp kwam vragen bij het schrijven van een fuga. Om die reden had Willem nu een fughetta geschreven met een thema op de noten van Arnolds naam. Hij speelde deze fughetta, waarbij Arnold het laatste akkoord moest aanslaan op de vleugel. Dit laatste akkoord gaf tegelijk het einde aan van de muzikale samenwerking tussen Willem en Arnold.

Er was nog een verrassing voor Arnold: tijdens het concert was Edgar Jansen, beeldend kunstenaar uit Amsterdam, aanwezig. Hij heeft zich toegelegd op het vastleggen van musici en dansers tijdens concerten en voorstellingen. Als een ware impressionist werkt hij bij voorkeur naar de waarneming ter plaatse.

Over hem staat geschreven dat hij als geen ander in staat is om met zijn losse manier van werken en vloeiende lijnen beweging te suggereren en het karakter van muziek en dans uit te drukken.

Tijdens het concert maakte hij een tekening van Arnold in actie. Als afscheidscadeau van het koor overhandigde Edgar na afloop de gemaakte tekening aan Arnold.

 

Tekening: © Edgar Jansen (www.edgarportraits.com)

Daarna was er nog een samenzijn met het publiek, waarbij Arnold bloemen, cadeaus en mooie woorden kreeg van vele mensen.